ZAP nieuwsbrief 3 d.d. 13-02-2001

Onderwerp: Printen vanuit ZAP


Beste ZAP-gebruiker,

Steeds meer gebruikers melden mij dat ze problemen hebben met het printen vanuit ZAP, meestal na de aanschaf van een nieuwe printer. In deze nieuwsbrief wil ik de mij bekende gegevens op een rijtje zetten om gebruikers te waarschuwen voor de aanschaf van een verkeerde printer. Bovendien hoop ik dat er gebruikers zijn die meer informatie kunnen geven.

In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde:
(1) De printer reageert helemaal niet op ZAP; wat nu?
(2) De printer reageert wel, maar &hellip.
(3) Hoe stel ik een netwerkprinter in?
(4) Desnoods: printen buiten ZAP om.
(5) Nieuwe printer kopen?
(6) Wie heeft aanvullende informatie?


(1) De printer reageert helemaal niet op ZAP; wat nu?

Dit kan meerdere oorzaken hebben:

Verkeerde instellingen
Het probleem kan worden veroorzaakt door verkeerde instellingen. Controleer in ieder geval of "MS-DOS afdruktaken in de wachtrij plaatsen" aan staat. Je vindt deze instelling via Deze computer / Printers / rechter muisklik op betrokken printer / Eigenschappen / Details / Poortinstellingen. Deze instelling wordt nog wel eens automatisch uitgezet bij het installeren van een nieuwe printer.
Als dit niet helpt, probeer het dan opnieuw nadat je "Poortstatus controleren voor afdrukken" hebt uitgezet; deze staat op hetzelfde scherm.
N.B. deze opties komen niet voor bij een USB-printer (zie verderop)

Windows-printers
Er komen steeds meer printers op de markt die alleen maar door Windows-programma's kunnen worden gebruikt en niet door Dos-programma's, ook al draaien die in een Dos-box onder Windows.
Ik weet hiervoor geen oplossing en kan alleen verwijzen naar het handboek van de printer, de leverancier of de fabrikant (Internet)

USB-printers
Een geval dat hierop lijkt, is de printer die via de USB-poort op de pc moet worden aangesloten. Dit type poort wordt alleen ondersteund door (grofweg) Windows 98 en hoger. Ook deze printers kunnen niet vanuit Dos-programma's worden gebruikt. Ik noem deze groep afzonderlijk omdat er (misschien) oplossingen voor zijn:
Sommige van deze printers kunnen tevens via de normale (parallelle) printerpoort worden aangesloten. Je moet dan wel eerst uitzoeken of navragen of deze printer dan wl vanuit Dos kan worden gebruikt.
Bovendien is er een shareware stuurprogramma te koop waarmee je vanuit Dos naar een USB-printer kunt printen. Ik vermeld de naam niet omdat ik het belachelijk duur vind: voor $99 kan je bijna een nieuwe printer kopen! Er blijkt echter wel uit dat er een oplossing is. Let in dit verband op de software die bij de printer wordt meegeleverd, misschien zit daar ook een extra stuurprogramma bij.


(2) De printer reageert wel, maar ......

Er is in dit geval wel een verbinding tussen ZAP en de printer. Daarbij kan nog het volgende mis gaan:

Er komen alleen lege vellen uit of vellen met enkele vreemde tekens
Dit probleem kan blijkbaar meer oorzaken hebben, De enige oorzaak die ik ken, is een foutieve instelling in ZAP: "printercodes bij start overzicht" (vanuit het hoofdmenu van ZAP: 1 vaste gegevens, 6. instellingen printer). Als daar codes staan, zou ik deze allemaal verwijderen en vervolgens F10 kiezen om de instelling op te slaan.
Controleer bovendien bij 7. instellingen brede overzichten of de optie "journaal en rekeningenkaarten breed printen?" uit staat zodat eventueel een foutieve instelling bij "printercodes condensed aan" geen invloed heeft.
Voor de goede orde: ZAP moet eerst goed werken zonder codes; daarbij moet je waarschijnlijk wel de linkermarge op nul stellen. Als het printen dan lukt, kan je m.b.v. de codes verfijningen instellen zoals een smallere letter waardoor je een bredere linkermarge kunt instellen.

Scanner in de weg
Een scanner die samen met de printer op de printerpoort is aangesloten, zou een oorzaak van problemen kunnen zijn. Probeer dit uit door de scanner af te koppelen en het bijbehorende stuurprogramma te verwijderen. Misschien moet je de printer opnieuw installeren; let dan ook op het onderdeel "Verkeerde instellingen".

Na iedere bladzijde met kolomkoppen e.d. volgt een bladzijde zonder kolomkoppen.
Dit wordt veroorzaakt door een foutieve instelling van de papierlengte in ZAP t/m versie 6. Je vindt deze instelling vanuit het hoofdmenu van ZAP: 1 vaste gegevens, 6. instellingen printer. ZAP stelt de papierlengte als overblijfsel uit een ver verleden standaard in op 72 regels (hoort bij matrixprinters) terwijl de meeste moderne printers niet verder komen dan circa 60 regels. De regels die niet op de eerste bladzijde komen, worden dan door de printer op de volgende bladzijde geprint.
Stel dat er op de vervolg-bladzijde 13 regels staan, dan moet je de papierlengte instellen op 58 (= 72 - 13 - 1 reserve).


(3) Hoe stel ik een netwerkprinter in?

Je kunt de printerpoort in ZAP alleen instellen op LPTx en COMx. Meestal kan een netwerkprinter worden bereikt via LPT1. Als dat niet lukt, geef dan bij het printen op dat je naar een bestand wil printen en voer als bestandsnaam in "PRN" (zonder de aanhalingstekens); dit is de Dos-naam voor de standaardprinter.
In een volgende versie van ZAP wordt het mogelijk om de printerpoort in te stellen op PRN.


(4) Desnoods: printen buiten ZAP om.

Als het probleem niet kan worden opgelost, kun je je behelpen door de gewenste overzichten naar een bestand te sturen en dit vervolgens in te lezen in Notepad, Wordpad of een tekstverwerker. Als je een tekstverwerker gebruikt, probeer dan te importeren als Dos-tekst. Als de getallen niet netjes onder elkaar komen, moet je een niet-proportionele letter instellen (bijv. Courier New, 10 punts).


(5) Nieuwe printer kopen?

Als je een nieuwe printer gaat kopen en met ZAP wil blijven werken, let dan op dat de printer gebruikt kan worden door Dos-programma's. Op dit moment betekent dat, dat je geen USB-printer kunt kopen, en ook geen speciale Windows-printer. Als je twijfelt, vraag dan om een omruilgarantie.


(6) Wie heeft aanvullende informatie?

Alle aanvullende informatie is welkom. Mijn belangstelling gaat echter vooral uit naar een goedkoop of gratis stuurprogramma waarmee vanuit Dos of een Dos-box onder Windows naar een USB-printer kan worden geprint en/of naar een Windows-printer.

Met vriendelijke groeten,
Mans Lameer