ZAP nieuwsbrief 14 d.d. 29-01-2010

Onderwerp: ZAP en 64-bits uitvoeringen van Windows


Beste ZAP-gebruiker,

Via een melding van een ZAP-gebruiker kwam ik erachter dat ZAP niet werkt onder de 64-bits uitvoeringen van Windows.

Wat is het probleem?

De technische vooruitgang bij computers blijkt o.a. uit de ontwikkeling van 8-bits via 16- en 32- naar 64-bits. Het gaat hierbij eigenlijk om technische verschillen tussen de processoren, maar die verschillen werken door in de rest van de hardware, besturingssysteem (Windows) en programma's.
ZAP is een 16-bits programma, maar de 32-bits uitvoeringen van Windows hebben dit steeds zonder al te veel protesten ondersteund.

Er verschijnen nu steeds meer 64-bits computers, doch vaak is daarop nog de 32-bits uitvoering van Windows geÔnstalleerd. Ook hierop draait ZAP nog steeds. Wat betreft Windows 7 is dat een gokje omdat er geen principiŽle verschillen zouden zijn met Vista; ik hoor graag of iemand daar al ervaring mee heeft.

Als je volledig profijt wil hebben van de 64-bits hardware, dan moet je daarop ook de 64-bits uitvoering van Windows installeren. En dan heb je opeens een probleem want daarop kun je geen 16-bits programma's uitvoeren. ZAP werkt dan dus niet meer!


Welke oplossingen zijn er?

De enig echte oplossing zou zijn: een nieuwe versie van ZAP in 32-bits of 64-bits uitvoering. Er lijken meerdere mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen, maar dat kost in alle gevallen veel meer tijd en energie dan ik wil en kan investeren. Kortom: er komt geen 32-bits of 64-bits uitvoering van ZAP beschikbaar.

Gelukkig is er een eenvoudige mogelijkheid om ZAP op een PC met een 64-bits Windows te gebruiken, namelijk het gratis programma DOSBox. De enige beperking die ik heb ontdekt, is dat je niet kunt printen vanuit ZAP.
Op
http://www.lameer.eu vind je op de downloadpagina een verkorte handleiding gericht op het gebruik van DOSBox t.b.v. ZAP.


Reacties

Ik heb DOSBox beperkt getest op mijn PC met Windows XP 32-bits. Volgens de website werkt DOSBox ook onder 64-bits Vista en ik verwacht daarom ook dat het onder 64-bits Windows 7 werkt. In alle gevallen lijkt het mij verstandig om DOSBox eerst met een testboekhouding uit te proberen.

Ik hoor graag hoe DOSBox in de praktijk bevalt en of je misschien andere goedwerkende oplossingen weet. Daarmee kan ik dan weer andere ZAP-gebruikers helpen. Geef wel even door met welke Windows-versie je werkt (Vista/7) en hoeveel bits.


Met vriendelijke groeten,
Mans Lameer